szerda, július 21, 2010

képek


nyár van, nyár... sok a munka, de azért jól vagyunk, gyülnek a képek, szépen lassan. a fiúk nőnek, a szüleik öregszenek, a nyulak fialnak, a bogarak zümmögnek :) mindenki a dolgát végzi. várjuk a vendégeket, jönnek is. itt volt Zalán, neki is tetszik Koppány... voltak rokonok is meglátogatni, segíteni, de képet nem csináltam sajnos.


Dávid kezd felnőni a korához, aranyos, kötekedő, itt éppen Koppánnyal szórakozik, aki nem nagyon értékeli:) szereti a testközelséget, de már lát annyira, hogy mosolyogjon ha megállunk a kiságy mellett.
Szultán és Zoltán. Van már kis szénánk is, pár napig csak készült az eső, így a Dohi lányok segítségével sikerült megszárítani és behozni.
ez meg elég rossz minőségű, de látható, Dávid hogy közlekedik a konyhában. nem hagyja magát ő sem.:))

abi

csütörtök, július 01, 2010

szultan, leila es mas csodak

megvolt a gyerektabor a sarpataki gyerekekkel. koszonet mindazoknak akik barmilyen modon segitettek, es tudom, hogy a jutalom sem marad el. igaz, hogy tobbnyire esett, de nagyon jo hetunk volt. minden szempontbol. a vege fele erzodott, hogy kezdenem kicsit maskepp imadkozni, beszelni a gyerekek. barcsak lenne folytatasa itthon is. penteken Isten kegyelmebol kirandulas es tabortuz is volt.

azota volt egy kozos alkalmunk amin beszamoltunk a taborozasrol es erre meghivtuk a szuloket is de sajnos alig nehanyan jottek el, es eleg gyenge okokat hoztak fel mentsegkent. de jo sok gyerek lejott erre is a kulturotthonba es meg kolozsvarrol is volt par vendegunk.

ezzel remelhetoleg lezarult szamunkra a nyar nehezebbik fele. meg egyszer fel kell menjunk bukarestbe daviddal (jovo het elejen) hogy kivegyek a varratot es remeljuk egy ideig nem kell majd arra mennunk. ha minden igaz egy hetet hargitan toltunk ifi heten. ezzel meglesz a cslad nyaralasa is (maskepp itthon nyaraltunk volna). addig az allatokat rabizzuk masokra - hala Istennek van kikre. es tervezunk meg egy nyari misszios hetet is itt sarpatakon. remeljuk osszejon.

az eddigiekben a haz korul alig sikerult valamit mozditani. eleinte a kiskertre majd a szenara osszpontositottam. a sok eso mindkettonek betett. mikor jo ido volt nem voltam itthon, mikor meg itthon voltam szinte minden nap esett. kb 1 hektar szenam rothadt el. de meg van honnan kaszalni, csak lehessen megszaritani.

a lovunkrol sultanrol mar irt abi. azota lett egy kecskenk is, amit leilanak neveztem el (eddig ordognek hivtak de az nekem valahogy nem tetszett). meg csak par napja van nalunk de mar a kezembol eszik. a teje miatt tartjuk, remelem jol fog majd, foleg gerzonnak (asztmas hajlamai vannak) es zalannak (tejallergias, azt mondjak a kecske tej jo). kismacskat is kaptunk, meg vele is baratkozunk. remelem nem tepik szet a kutyak (sok kutya atjar hozzank, foleg ejszaka de nappal is). a nyulakbol ketto megdoglott (1 nagy es 1 kissebb) de remelem nem pusztulnak ki. pulykaink is vannak csak el kell hozni oket szoporrol. summazva: kesz allatkert lesz itt nalunk.

van azert jo is ebben a sok esoben. sok a gomba. es mivel kozel hozzank az erdo, eleg fel ora es maris megvan az ebednek vagy reggelinek valo. lohatrol meg kulonosen jol latszik, hogy merre van gomba, csak akkor kell leszalni, mikor mar a legjobb helyen vagyok. a vihar sok szaraz agat, fat tort le. remelem sikerul beszelnem az erdesszel, hogy engedje hozzak telire valot. a szomszed keszsegesen kolcson adja a szekeret es a szultan allitolag ugyesen huz.

alakulo felben van egy egyesulet ami sarpatak fejlodeset szolgalna. sajnos keves az onzetlen ember, kevesen hiszik, hogy erdemes valami jot tenni masokert. egy unios program keretein belul tobben kivalthatjak a kosarfonoi engedelyuket (pfa romanul), kepzeseket szerveznek majd azoknak akik szeretnenek valami mesterseget tanulni es oklevelet adnak aki mar ert valamihez.

edinek is lesz engedelye csak sajnos mostanaban keves a vesszo es napszam se sok van. ezert eleg gyengen elnek a napokban a szerbiaban. de lassan ismet hasznalhato lesz a vesszo es beindul a nyuzsges. sokan kulfodon kerestek munkat de van aki rafazott es haza kellett jojjon es meg adossaga is maradt. mindezek ellenere a legtobb sziv megis kemeny marad. remelem a gyerekek nem lesznek mind olyanok mint a szuleik.

ugy nez ki, hogy meg fogjuk kapni a gyest koppany utan. ma sikerult beadni az utolso hianyzo papirt. david papir ugyeiben meg nincs valtozas, mi megtettuk a mi reszunket, varjuk, hogy a hivatalos szemelyek lepjenek.

igen sokat irtam, de tobbnyire csak nyers informaciokat. a lenyeg ezek mogott van. a kissebb-nagyobb csodak, a gondviseles amit folyamatosan tapasztalunk, a szolgalat orome, a szepseg ami korulvesz minket. ezekrol en nem is tudok irni. de mind itt van, erezzuk es orulunk neki. meg sokminden homalyos de tudom kit talalunk a homalyon tul is.

zoltan