hétfő, március 29, 2010

megszületett!



hétfő reggel jött világra Koppány, a harmadik (Dáviddal negyedik) fiúnk. hatalmas öröm töltött el egész nap. még az sem sokat változtatott ezen, hogy éppen ma derült ki, hogy új albérletet kell keresnünk. (ismét felvillant az emberben lakó gonoszság) 

Abigél és Koppány is jól vannak (a körülményekhez képest), elég nehéz szülés volt, de Isten mindenről gondoskodott. megérkeztek apósomék és ma éjel már a fiúk is itthon alszanak. Dávidra még vár néhány vizsgálat de az biztos, hogy kell járjak vele gyógytornára (egy kicsit le van maradva a mozgásban). 

elképesztően gazdagok vagyunk! 

csudálatos dolog ez a kegyelem!

zoltán

péntek, március 26, 2010

jó várni...


az az igazság, hogy én nem szeretek várni. nem is kellett sokat várjak életemben, amit kitaláltam, elég könnyen, hamar megkaptam. ha mégis kellett egy kicsit várjak, azt nagyon nehezen viseltem. most, hogy mindenkit meg főleg magamat felkészítettem arra, hogy a kicsi babánk hamar meg fog születni (idő előtt), meg kell tanuljak várni. a terhesség utolsó heteit nagyon jól viseltem, hála Istennek, és bár mindent megtettem, (szándékosan) amit a könyvekben írnak, hogy ne tegye a kismama, nem történt semmi, "csak" annyi, hogy egyre több erőt kaptam mindenféle munkámhoz. és most várok. 

dávidot még nem tudtuk vinni orvoshoz, bár hirtelen nagyon megnőtt, a neurológust nem kapjuk el, s addig a szemészetre sem biztos, hogy érdemes vinni. reméljük, hamarosan megoldódik a dolog. nagyon szépen fejlődik, kicsi gyömöszölni való kis szumó harcos, aki minden csikolásra, öltöztetésre, simogatásra legalább egy mosollyal válaszol, de van, hogy hangosan kacag. elalvás előtt egy sort kínlódik, nyöszörög, altatja magát (most is), de elég nyugodt gyerek, ahhoz képest. 

hihetetlen, de zalán csak most tölti a két évet. nagyosabban viselkedik, szépen beszél és mindent utánoz. mehetne ő is oviba, de még baj van a pelus körül. 


gerzon ujra kezdte az ovit, apa viszi es hozza. ezzel együtt meg van nőve, a gondolkodása is, a rosszaságai, a beszólásai is. találkozunk a csúnya szavakkal, de megbeszéltük, hogy Isten a csúnya szívre haragszik, azért szomorú, ha idegesek, haragosak vagyunk, ha nem szeretjük a másikat. 

 


a héten megvolt az első családi piknik kint az udvaron. ez metszés ideje körül szokott lenni, egyúttal elégetjük a galyakat, sütünk szalonnát és anyát megkíméljük a főzéstől :) szóval mindenki örül. hálásak vagyunk ezért az udvarért, nagy segítség nekem, meg a jó idő is, de főleg a kettő együtt. 

jó várni és megadással lenni az Úr szabadításáig... 

Abigél


hétfő, március 15, 2010

jános testvérünk

jános (bal oldalt a kenyérrel), az ebéd amit készített és a vendégeink

nagyjából fél éve hallottam róla. dél koreából jött és szatmár megyében hirdeti az evangéliumot annyi ideje mint mi maros megyében. azelőtt sárospatakon volt fél évet. három éve tért meg a Mindenhatóhoz (ebből a három évből két évet kűlmisszióban töltött) otthon mesterszakács volt egy szöuli jappán étteremben, nagyon jól keresett de megértette, hogy ez nem sokat ér. a gyülekezete szakácsnak küldte, hogy segítse az itteni missziót. mostanában azonban inkább emberek tanításával foglalkozik. csodálkoztam, hogy milyen jól át tudja adni az üzenetet a cigányoknak (pedig a magyar nyelv egyiküknek sem anyanyelve). írott, video és hang anyagokkal szolgál, és hozott nekünk is ezekből amit tovább vagy kölcsön adhatunk másoknak. nagyon sok magyar éneket tud és nálam jobban énekel. megtérése előtt rövid ideig volt felesége, de most 37 évesen úgy érzi, hogy az Isten szolgálatában teljes életet élhet. (amúgy meg imádkozik a feleségéért, hogy majd együtt legyenek a mennyek országában)

aki ezeket elolvasta hajlamos lehet azt gondolni, hogy valami szuperhősről beszélek. pedig egyáltalán nem. hotzün (jános) egy átlagos ember, átlagos képességekkel, frissen megtért hívő, friss hittel, kevés ismerettel de annál odaszántabb egyszerű élettel. valószínűleg nem az ottan gyülekezet elitjéhez tartozik (azokat sokkal nehezebb helyekre küldik, és nem főként főzni) és mégis a Megváltó gyönyörű kegyelméről beszél az egész lénye. számomra nagyon megszégyenítő az ahogyan él, szolgál, beszél. dicsőség Istennek érte! az Ő kegyelméből együtt tölthettünk egy hetet. beszélgettünk, imádkoztunk, énekeltünk, gyülekezetben meg a "szerbiában" voltunk, ettünk, utaztunk és még sok minden mást tettünk együtt. tanultam új dogokat és sokmindent eszembe juttatott az Úr ő általa.

sokszor szégyenkeztem a magam meg az egész európai keresztyénség nevében. elkeserít a lustaságom, kényelem szeretetem, anyagiasságom, gőgöm, közömbösségem amiből még az utóbbi szinte másfél év sem tudott kinevelni. de küzködök ellene. (mert semmi sem állhat közém és a Szerelmes Isten közé csak a saját hitványságom.) mesélte, hogy mikor észak koreába küldenek valakit misszióba, ő és családja alá kell írják, hogy vállalják azt a kockázatot, hogy megölik. és a legtöbben nem térnek vissza. a családjukat viszont a gyülekezet eltartja. akár az őskeresztyének idejében. sokat imádkoznak, böjtölnek, adakoznak és szolgálnak minden elképzelhető módon. naponta vannak Istentiszteletek, ima alkalmak, és egész vasárnapokat töltenek a közösségben családostól. a jános családjában is többen meg vannak térve.

a cigányoknak is tanítja az engedelmességet, a tizedet (és vannak akik komolyan is veszik), és szeretné minél hamarabb kiküldeni őket misszióba más cigányok közé. Krisztus Urunk áldja és erősítse meg őket, hogy áldás legyenek még sokaknak. nehézségek, kemény, pártütő szívek is akadnak de a feladat ugyanaz: tanúskodni Isten kegyelmének az evangéliumáról.

andrás testvérem szerint a puszta tény, hogy a világ másik végéről ide jött Istent szolgálni már önmagában is többet mond mint bármi ami szavakban kifejezhető. számunkra prófétai aktus. egyébként dél korea küldi ki évente a legtöbb misszionáriust amerika után. az a tűz ami innen indult ki valamikor és eljutott ázsia keleti partjáig, most arra van rászorulva, hogy a legtávolabbi helyekről hozott lánggal legyen ismét meggyújtva. (ez is andrástól van) de milyen kegyelmes Ő aki megteszi! bárcsak lángolnánk mi is és ne csak hitvány konkolyokként szívnánk Isten csodás világának az éltető erőit!

(mert náluk egyszerűen és világosan úgy tanítják, hogy aki: nem adja a tizedet (legalább), hetente csak egyszer-kétszer van ott a gyülekezetben és akkor sem szolgál semmivel (nem takarít, főz, tanít vagy más egyéb), kritizál, viszálykodik, nem engedelmes a vezetőknek, nem énekel együtt a gyülekezettel, nem jár közben másokért (más szóval nem terem) az nem egyéb mint konkoly. a búza pedig, az ellentéte)

köszönöm a Mesternek ezt az elmúlt hetet! az ábrahámos sárpataki dialektusú adaptáció a végső stádiumba érkezett. ezen a héten remélhetőleg meglesz az ellenőrzés és aztán jöhet a szerkesztés és nyomtatás. abi is ezen a héten akar szülni, remélem kibírja csütörtökig. akkor megyünk dáviddal felülvizsgálatra. kacsintgatunk valami nagyobb autó felé, csak ne lenne drágább mint amennyiért eladjuk a kicsit. de annak is eljön az ideje, ha el kell jöjjön. marad a régi kicsi leptop, ami a "kisbutus" nevet viseli immár lassan 4 éve mióta másod(vagy ki tudja hányad)kézből hozzánk került. jobban megy mint valaha es míg ki nem leheli a processzorját addig nem is kell más. ezzel is legyőztünk egy kísértést! mi(minden) maradt még?!

zoltán

rakok majd pár képet is

hétfő, március 01, 2010

búcsú

ma este búcsúzom a számítógéptől. kicsit átszervezzük itt a dolgokat, egy íróasztallal kevesebb lesz a házban és remélhetőleg, egy kisággyal több. :) marad a zoli régi, lestrapált laptopja, amin már egy hete dolgozik, hogy valahogy menjen. de megérte, azt hiszem, menni fog:) pár napra megint egyedül maradok, zoli szatmárra, váradra megy, talán gerzonnal. remélem, izgalommentes lesz ez a pár nap és nem most jön az, amikor menni kell...

dávid kapott ma két oltást, elég jól viselte, kicsi sírás-nyöszörgés után mindenkit levett a lábáról a mosolyával. mindenki elégedett, szépen fejlődik, olyan igazi baba, kedves, puszilnivaló, jó húsos:) és lehet csikolni, amitől hangosan kacag. ja, és kaptunk bébi ételt, hála érte! nagyon szereti és remélem, jót tesz neki, pótolja a hiányait.

a nagyfiúk élvezik a tavasz első fuvallatait, folyton kint lennének, tesznek-vesznek, segítenek az apjuknak. gerzon picit dadog. néha jobban, máskor kevésbé. nem tudom, mitől függ, de néha vicces, máskor nehéz... zalán ügyesen mond mindent, nem mindenki érti, néha én sem, de mondatokat szerkeszt, ragoz, stb. nem könnyű a magyar nyelv, ez újból kiderül: pl az "apa helyéje" nagyon logikusnak tűnik, de nem így van... szóval tanulgatunk.

edit megint nem zárták be, még egy hónappal elhalasztották a dolgot, azt mondja az ügyvéd, öregek lesznek, mire ítéletre kerül a sor. 14évesen bűnöztek... most 20. ez egyrészt jó, mert addig is itt van, aktív a gyülekezetben is, a családjában is.

más hírünk nem nagyon van, telnek lassan a hétköznapok... nem a mi erőnkkel, az Úrral, és nem magányosan. köszönünk mindent!
Abigél