hétfő, január 11, 2010

abi ír


ez nagy szó, mostanában nem nagyon volt időm írni, de most itt van Zoli anyukája meg a húga, most ők vannak a fiúkkal.
nem mondom, gyors az élet nálunk, de korántsem olyan vészes, mint ahogy gondoltam. jól elvagyunk, bár Dávid sokat nyűgösködik, mégsem kezdek őszülni, vagy ilyesmi. Istennek tulajdonítok minden erőt, de nála van erő elég, mindenre, amire kell. a mosással nem boldogulok, változatlanul, de arról nem ők tehetnek... :) szóval amennyire féltem meg féltettek mások az egésztől, annyira nem vészes az egész helyzetem. persze tanulni kell nekem a türelmet, elhallgatni a sírást, a fiúknak meg meg kell tanulni várni és nem követelőzni. mindegyik lecke elég nehéz. Dáviddal az van, hogy sokat görcsöl a hasa, még mindig, pedig már 2 hónapos lesz, a nagykönyvek meg azt írják, hogy 3 hónapig tart ez a görcsölős időszak... hát kíváncsi vagyok. sokszor még fényes a bőr a hasán, olyan kis puffadt. és köldöksérve van, de megtanított a doktor bácsi, mit csináljak vele:)
Zalán mindent utánoz, mindent mond utánunk, sokszor csak a szótagok száma meg a szavak dallama olyan, mint a mi szavainknak, de próbálkozik és ez nagyon aranyos. szeret írni, de még nem döntötte el, jobb, vagy bal kezes lesz. sokszor minden vonal után átteszi a ceruzát egyik kezéből a másikba.
Gerzon mindent tanul, szívja magába a sok infót, szavakat, kifejezéseket, mondásokat. próbálgatja, mit lehet és mit nem. van, hogy tiszteletlen másokkal, simán kiküldi a szomszéd bácsit, nem rossz szándékkal, de tetszik neki egy mondat, amit kitalált, vagy hallott és kipróbálja. aztán szomorúan viseli a következményeket...:)
újra előkerült az Akaratos gyerek c könyv...:))

hétvégén evangelizáció. amugy nagyon szépen haladnak a dolgok a misszió körül, nagyon tetszik, örülök, hogy látom Isten munkáját. tegnap felmehettem istentiszteletre én is. nagyon jó hangulatban, sokan is voltak, őszinte imádságok, változott életek. Zoli a lelki gondozással foglalkozik inkább és ő is csak csodálkozik, mi minden történik erre felé.

köszönünk minden imát, segítséget, bébiszitterkedést és mosást:)
abigél

péntek, január 08, 2010

jobb adni mint kapni?

...nyilván attól függ mit. keresztyénként pofont jobb kapni, kenyeret meg jobb adni. mégsem sikerül ez mindig így... nem is annyira a pofonokra értem.

mostanában alkalmunk volt sok mindent adni is meg kapni is, hála mások bőkezűségének, szeretetének (személyek, csoportok, alapítványok) hiszen adni is csak abból tudunk amit kaptunk (és mi az amit így vagy úgy ne kaptunk volna?). itt meg is köszönöm mindenkinek, ha még eddig más formában nem tettem volna. mindenféle segítség nagyon jól jött, nekünk is meg az itteni embereknek is.

a tél elég nehéz időszak sokak számára. nemigen veszik a kosarakat, nehéz a vesszőt beszerezni, a szállítással is gondok vannak. a költségek ellenben ilyenkor a legnagyobbak, főleg a hideg miatt. az itteniek azt mondják, hogy ilyenkor az emberek "le vannak húzódva", vagyis meg vannak alázkodva, nem szökdösnek annyit, kevesebb a buli, ivás, stb. így ebben a rosszban is van valami jó.

talán nem is kell mondanom, hogy az esetek többségében, ha adtunk valamit az sok konfliktust szült. az ittlétünk első évében úgy döntöttem, hogy nem adunk semmit (még ajánlották is, hogy küldenek ruhákat, karácsonyi csomagokat). most viszont úgy éreztem, hogy elég régiségem van ahhoz, hogy ebbe is belevágjak. vállaltam a közvetítő szerepét és az azzal járó nehézségeket. ilyenkor látszik meg igazán, hogy mi lakik az emberekben (néha valósággal ijesztő), és itt elsősorban a felnőttekről van szó.

ezen a héten ima alkalmakon veszünk részt. nagyon élvezem ahogy az itteniek imádkoznak. főleg cigányul. (90%át már értem) ismét volt időnk gép mellé ülni edivel, és ha így megy jövő hét elején befejezzük ábrahám történetének az adaptálását (fordítását). a héten is volt tárgyalása de az ítélethozatal február elsején lesz. az ügyvéd szerint mindenképp bezárják csak az a kérdés, hogy mennyi időre. jövő hét második felében istentiszteleteket tartunk a kultúrotthonban (evangelizálás). várjuk és kérjük az áldást. a gernyeszegen szervezett karácsonyi koncertre (a Kvint énekelt) eljött egy férfi, akinek nagyon megtetszett a dolog és azóta rendszeresen jön az alkalmakra. a családja nagy örömére azóta nem iszik és a cigarettáról is lemondott. a felesége is nagyon nyitott az Isten dolgai iránt. csak ámulok, hogy mik történnek. bárcsak sok csodának lennénk még a szemtanúi az idén is.
áldott új esztendőt.
zoltán

ezt a "mikulás" hozta (Magyarországról). természetesen elmagyaráztam a hagyomány eredetét


karácsonyi csomagok pár nappal karácsony után. hála Istennek mindenkinek jutott akik eljöttek az alkalomra

aztán felmentünk a "mocsárra" (ott a leg szegényebbek)

és még mindig maradt néhány amit haza szállítottam azoknak akik nem tudtak eljönni

ruha is volt bőségesen (veszekedés is miatta).
nem mindegyik módszer válik be, de próbálkozunk