csütörtök, július 30, 2009

tábor-mámor

Hála a Mindenhatónak sikerült a sárpataki és a sáromberki gyerekekkel elmenni táborozni a Fogaras tövébe, Szebentől nem messze. Nagyon jó hetet töltöttünk együtt. Hála azoknak akik a tábort fenntartják és támogatják, hogy ingyenesen működhessen, hála azoknak akik a többi költségeinkben támogattak, és hála azoknak akik kétkezi munkájukkal, különböző szolgálatokkal és/vagy imával segítettek. 42 gyereket tudtunk elvinni, 11-en (ill.9-en miután az amerikai lányok elmentek) voltunk segítők a tábor személyzetén kívűl. Nem voltunk összeszokva és mégis jól működött a tábor. Az utolsó este, a tábortűznél többen bűnbánatra indultak, de másokat is magával ragadott a hangulat. Énekeket, történeteket tanultunk, kézimunkáztunk, játszottunk, fürödtünk, kirándultunk és jókat ettünk. Sok gyereknek nagy élmény volt, főleg azoknak akik még soha nem voltak ilyen messze, vagy soha nem ittak kakaós tejet, stb. Sok tehetséges gyerek van az itteniek között csak nehezen tudnak kibontakozni, lehetőség kellene nekik. Az aranymondásokat is ügyesen tanulták. Remélem, hogy jó talajra talál bennük Isten ígéje.

Már előtte egy héttel betegeskedtem, köhögtem, héha elgyengültem, de nem volt idő leállni. Mióta hazajöttek Ediék intenzíven folyik a munka a "szerbiában". Szabadtéri filmvetítéseket tartottunk, házi istentiszteleteket, és kissebb hitvitára is sor került. Ezt az utóbbit nem igazán kedveltem de úgy néz ki, hogy még ennek is megvolt a haszna. A táborban sem sikerült meggyógyulnom, sőt, rosszabbul lettem, néha fuldokoltam, elment a hangom és a fiúk is elkapták. Szebenben a gyerekkórházban megtudtuk, hogy influenza járvány van, pár gyereknek még begyulladt a torka de semmi komoly. Mire hazaértünk elkezdtük Timivel (a GyEK munkatársa) a nyári bibliahetet a sárpataki cigány gyerekek között. Első nap 52őt, második nap 83at számoltam. A szabadban tartjuk az alkalmakat, a kézimunkát egyáltalán, és a játékot is alig tudjuk kivitelezni. Sokan alig tudnak magyarul és a fegyelem megtartása sem egyszerű. Tegnap kiderült, hogy valami nyhébb tüdőgyulladásom van és a második sorozat antibiotikumot szedem. Abigél is fájlalja a torkát és enyhe láza van. Hála Istennek még itt van Ancsa és ő is segít itthon, meg a gyerekmunkában. Zozó Attilának segít Abafáján, ahol szintén gyerekbibliahét van. Edi kihallgatáson van, lehetséges, hogy letartóztatják valami régi ügyért amit most próbálnak felgöngyölíteni.

Összefoglalva: zajlik az élet, akadnak nehézségek, de az Úr velünk van, ahogy megígérte. 7.-én jön a Váradi Betlehem gyülekezeteből egy csoport fiatal akik majd besegítenek az itteni misszióba. 10.-én Edi és Zsuzsa összeházasodnak (reméljük addig nem zárják el). A hónap végén pedig szabadtéri evangelizáció és keresztség lesz gernyeszegen, ahova Sárpatakról is megyünk jónéhányan. Mindezekhez nyilván szükségünk van Urunk kegyelmére és testvéreink imáira.

Béke legyen mindenkivel
zoltán

péntek, július 17, 2009

nethiány, bőségzavar


hol is kezdjem... rég nem írtunk, mert egyrészt nagyon nagyon zsúfolt napjaink, heteink voltak mostanában, másrészt meg azért, mert a zsúfolt napok vége felé elromlott valami és nem volt se netünk, se telefonunk. ez azért volt jó, mert alkalmam volt megismerkedni az egyik nővel az utcából, akinek van internet hozzáférése, le kellett töltsek valamit, ezért kérezkedtem be hozzá, és nem zavart el, sőt! :)

zsúfolt napok úgy kezdődtek, hogy itt volt zolinak az édesanyja, meg egy szatmári ismerősünk, aztán a gernyeszegi fiatalok kirándultak egyet hozzánk:
volt vagy 5 sátor felhúzva. nagyon élvezték ők is, meg mi is.
aztán az én szüleim jöttek, hoztak egy új ablakot nekünk, aminek nagyon örülök, egyszerűbb lesz mosni, szép és egy picit nagyobb is, mint a másik. az ablakról nincs képem, viszont van a pihenő időről:
a pavilon a kedvenc helyem, bár a fák árnyékában hűvösebb van... a lenti képen gerzon butáskodik:)
ja, nagy nyiratkozás volt, mindkét kisfiú nagyfiú lett, rövid hajjal már nem babák...(ilyen, mikor zalán diós laskát eszik... a desszert lehetne a "diós zalán mosolyogva")
közben megérkezett Bonnie is (remélem, jó írom, ha nem, majd zoli kijavítja:) és ellátogatott hozzánk is, volt sok megbeszél(get)nivaló:
aztán még voltak Krivács Zoliék is, de ők már szinte haza jönnek.
szóval, bőség volt, vendégekben, jó alkalmakban, ételben, italban. közben elkezdett teremni a paszuj, (fuszujka, bab),a tök, meg az uborka is, én meg hálásan szedegetem le őket, teszem el, hogy télen se szűkölködjünk.
egy delutan a varosban setaltunk, hogy kicsit kikapcsolódjunk:

zoli kicsit betegeskedik, nagyon köhög, főleg éjjel, reméljük rendbe jön. sok dolga lenne és nagyon fárasztja a köhögés meg a nem alvás. (igen, mindenféle gyógyszert és teát megpróbáltunk)

jövő héten megyünk a gyerekekkel a táborba, lehet ezért imádkozni, még nem tudjuk, hogy viselkednek ilyen helyzetben meg azt sem, hogy ki hogy viselkedunk...szeretnénk jó példát mutatni minden téren, és szorgosan vetni a magot, hátha egyszer, ha későn is , mint a mi kertünk, elkezd teremni. azután való héten meg gyerek biblia hét lesz a faluban is meg szerbiában is, külön, aztán meg a betlehemi fiatalokat várjuk hogy "szórják a sót" itt a cigányok közt, missziós hét lesz. És aztán talán elmegyünk valahova...:)

Abigél

szerda, július 01, 2009

jég


jön a vihar




















a jég megpaskolja a kiskertünk egy részét.




















örülnek. (grimaszolnak)


























zalán mamával pucolja a zöldpaszujt (babot, fuszujkát)

























a nagyfiú... rajtakaptuk olvasás közben...